Master Chef crash test


 


Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος που να αγαπά  τη μαγειρική και να μη βλέπει την εκπομπή Master Chef. Τους κριτές δε της εκπομπής, τους αισθανόμαστε τόσο οικείους που νομίζουμε πως αν τους συναντήσουμε θα πούμε τα νέα μας σαν παλιοί γνώριμοι και θα κανονίσουμε να πάμε και για καφέ. Προφανώς και  δεν είναι έτσι… Παρόλα αυτά ποιος δε θα ήθελε να δοκιμάσει τα πιάτα που  δημιουργούν; 

Το πιο εύκολο που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε για ζήσουμε μια master chef εμπειρία ήταν το να επισκεφτούμε τα εστιατόρια στα οποία μαγειρεύουν.

1η Master Chef Στάση: Proveleggios!  Ο Σωτήρης Κοντιζάς  μετά το Nolan, ξεδιπλώνει το μαγειρικό του ταλέντο  στο δεύτερο εστιατόριο του, στην Οδό Παραμυθιάς, σε έναν  ατμοσφαιρικό πεζόδρομο που σε εμπνέει να βρεθείς με φίλους και να απολαύσεις τα ξεχωριστά πιάτα σε ένα δημιουργικό μενού που εναλλάσσεται συχνά. Το εστιατόριο πήρε το όνομά του από τον επιφανή αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο ο οποίος δημιούργησε το κτίριο με έντονα στοιχεία της αυστηρής σε γραμμές σχολής Bauhaus. 





Η πρόσοψη του κτιρίου, τοιχογραφία του Παύλου Τσάκωνα, ένα χρωματιστό ψηφιδωτό, σε αφήνει άφωνο με το ποσό επιβλητική μα ταυτόχρονα funky είναι. Στο υπόγειο υπάρχει ένα τεράστιο lab σε industrial στυλ, με χώρους προετοιμασίας.

 Εκεί τυριά, λουκάνικα, προζύμι, burrata και λοιπές μερακλήδικες παρασκευές, προετοιμάζονται και μεστώνουν για να μεταμορφωθούν αργότερα στα πιάτα που απολαμβάνουν οι θαμώνες.  Το βιομηχανικό στυλ του χώρου δίνει μια σύγχονη διασταση στο εστιατόριο και συνδυάζεται άψογα ακόμα και με τις μίνιμαλ γραμμές των πιάτων. 
Πάμε λοιπόν στο προκείμενο. Αρχικά δοκιμάσαμε ζουμερά Slider burgers με μεδούλι, πάρα πολύ γευστικά αν και μια τσαχπινιά θα την ήθελα από δίπλα αλλά αρκέστηκα στην Pale Ale  μπύρα του μαγαζιού που ήταν όντως ιδιαίτερα αρωματική.


Συνεχίσαμε με τηγανητό κοτόπουλο παναρισμένο με shio koji και ξινόγαλα συνοδευόμενο με πίκλα αγγούρι. Καλοψημένο, τραγανό εσωτερικά και ζουμερό στο εσωτερικό, το τέλειο ψήσιμο. 
Τέλος πήραμε για τη μέση μια sourdough pizza με miso και τρουφόλαδο, ψημένη σε ξυλόφουρνο.

 

Ήταν καλοψημένη  και η βάση με φυσικό προζύμι πραγματικά της έδινε μια πλούσια  γευστική υπόσταση.

Παρεμπιπτόντως το service  ήταν αεικίνητο και ενημερωμένο, με χαμόγελο και με ευγένεια. Αν θα θέλαμε να γράψουμε ένα συμπέρασμα για τα πιάτα που παραγγείλαμε θα λέγαμε πως το πιάτα των burgers  και του κοτόπουλου ήταν αρκετά δωρικά στην εμφάνισή τους αλλά γευστικά και άψογα όσον αφορά τα ψησίματά τους . Αν θέλει κάποιος να κάνει μια γαστρονομική ανάλυση και κριτική, αξίζει να συνυπολογίσει το γεγονός ότι ο κ. Κοντιζάς με το εστιατόριο αυτό ήθελε να πραγματοποιήσει μια κίνηση ''Back to basics", ένα prequel του Νolan,ένα κέντρο r&d, όπου πολλά δοκιμάζονται, εξελίσσονται και τέλος σερβίρονται,  όπως ανέφερε στον Άγγελο Ρέντουλα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Κ, της Καθημερινής.  

Proveleggios
Παραθυμιάς 11

2η Master Chef Στάση: Ovio Athens, το ιταλικό εστιατόριο του κ. Πάνου Ιωαννίδη . Ένας καλαίσθητος χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Πρασινάδες και ξύλινα στοιχεία δημιουργούν μια αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο.


Καταφέραμε να βρούμε τραπέζι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ο μόνος χώρος που είχε μείνει διαθέσιμος ήταν το prive μπαλκόνι του μαγαζιού που είναι και ο αγαπημένος χώρος του κ.Ιωαννίδη, από ότι ακούσαμε τον ίδιο να λέει σε συνέντευξη, και στον οποίο μαζεύονται με τους συνεργάτες του για τις επαγγελματικές τους συναντήσεις.


Στο Ovio, που στη μιλανέζικη σλανγκ σημαίνει "προφανές". Επιλέξαμε να δοκιμάσουμε Carbonara al tartufo με spagetti chitarra. Πλούσια κρέμα και γεμάτη γεύση. Τρεις πιρουνιές ακόμα να είχε το πιάτο, θα μας ικανοποιούσε πλήρως και ποσοτικά.
Pizza με μοτσαρέλα και βασιλικό, στυλ ναπολιτάνικο με αφράτη ζύμη, φουσκωτή περιφερειακά και πολύ λεπτή στο κέντρο.
Τέλος δοκιμάσαμε Porchetta με σάλτσα espresso, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις με τον συνδυασμό των υλικών.

Ovio
Απόλλωνος 4

3η Στάση Master Chef: Feedel Urban Gastronomy και chef Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Σε μια υπέροχη μικρή, κρυμμένη πλατεία στην Οδό Κτενά, το feedέλ είναι ένα μαγαζί που θα ήθελες  να το κάνεις στέκι σου, γιατί εκπέμπει αυτήν την παρεΐστικη αίσθηση ζεστασιάς που αναζητούμε όσοι αγαπάμε να επισκεπτόμαστε εστιατόρια, όχι μόνο για το φαγητό αλλά και την εμπειρία.



Στο feedέλ λοιπόν αφού παραγγείλαμε κάποια από τα cocktail που μας πρότεινε το πολύ ευγενικό προσωπικό, δοκιμάσαμε πανσέτα με πουρέ ξινόμηλο

Επόμενο πιάτο κεφτεδάκια φούρνου μοσχαρίσια. Τα κεφτεδάκια μας ταξίδεψαν στις παιδικές μας μνήμες. Θα λέγαμε πως η συνταγή τους έμοιαζε πάρα πολύ με αυτήν την Μικρασιάτισσας γιαγιάς μας!




Μαζί με τα κυρίως πιάτα παραγγείλαμε πατάτες με απάκι και κρόκο αυγού. Γευστικό πιάτο και απόλυτα comfort κατάσταση.
Το γλυκό που έκλεισε το γεύμα μας ήταν διάφορες υφές και είδη σοκολάτας με brownies και στοιχεία από φράουλες. Ευφάνταστο στήσιμο και ένα μπουκέτο γεύσεων να ξεπηδούν μέσα στο στόμα από τα τόσα διαφορετικά είδη σοκολάτας και τις φράουλες.

Αναμφισβήτητα άξιος εκπρόσωπος του comfort food το feedέλ και άξια η θέση που κέρδισε στην καρδιά μας. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως το feedέλ ήταν το Εστιατόριο που επικράτησε στα σημεία στο crash test που θέλαμε να επιχειρήσουμε.

Αν βρεθείτε στην Αθήνα θα σας προτείναμε να κάνετε και εσείς αυτό το crash test στις κουζίνες των κριτών του Master Chef και αυτό γιατί υπηρετούν τρία διαφορετικά στυλ και θα μπορέσετε να συλλέξετε γαστρονομικές εμπειρίες και να καταλάβετε ίσως κάτι για τον τρόπο με το οποίο αξιολογούν τα πιάτα των υποψηφίων στο διάσημο τηλεπαιχνίδι.

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας και σε αυτό το γαστροταξίδι. Και εις άλλα με υγεία :)

Άποψη/ Φωτογραφίες: Ευγενία Ευθυμιάδου/ Thess_del_food
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις