ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ: Ο ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ

Στο Μπουγατσατζίδικο του  Φίλιππου Μπαντή, μας οδήγησε η αγάπη μας για τη μπουγάτσα και τα παραδοσιακά στέκια, που αξίζει να τα ανακαλύπτεις και να τα αναδεικνύεις!


Τον Φίλιππο λοιπόν τον ξεχωρίσαμε για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος είναι η εκπληκτική του μπουγάτσα και ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, είναι ο γεμάτος σεβασμό τρόπος, που αντιμετωπίζει την τέχνη του.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή: το Μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου Μπαντή στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα της οικογενειακής επιχείρησης που γίνεται διάσημο στα πέρατα του κόσμου εξαιτίας της ποιότητας και της ιστορίας του.



Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί από το 1969 με τις συνταγές που έφερε ο παππούς του Φίλιππου από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του Φίλιππου συνέχισε την τέχνη και έτσι η μικρή οικογενειακή επιχείρηση έχει πλέον δημιουργήσει μια μεγάλη ιστορία ανάλογη της τέχνης που υπηρετεί.
Ο Φίλιππος Μπαντής, καθημερινά συνεχίζει την οικογενειακή αυτή παράδοση και εμπλουτίζει το μενού με νέες γεύσεις χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες.
Στο εργαστήριο πήγαμε με την εξαίρετη επιστήμονα από την Τουρκία, Yasemin Altunbulak (Sociologist & Visual Ethnographer) η οποία  συμπεριέλαβε  το εργαστήριο του Φίλιππου Μπαντή στα κορυφαία γαστρονομικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Δείτε το video της εδώ.

O Φίλιππος μας ξενάγησε στο εργαστήριό του, μας μίλησε για την παράδοση και τη διάδοση της μπουγάτσας, τις πρώτες ύλες αλλά και την τέχνη του αερόφυλλου στην οποία έχει πλέον εξειδικευτεί.
Πραγματικά  η διαδικασία της παρασκευής του φύλλου της μπουγάτσας είναι μαγική καθώς ένα κομμάτι αφράτης ζύμης μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο αραχνοΰφαντο σεντόνι και ο Φίλιππος Μπαντής είναι ο απόλυτος γητευτής  του φύλλου.




Στο εργαστήριο του Φίλιππου τα πάντα αποπνέουν μια  νοσταλγική αρχοντιά, είναι τα αντικείμενα του παππού; είναι η ήρεμη φωνή του Φίλιππου; ή είναι  απλά η αύρα του χώρου; Δεν ξέρω τι να απαντήσω ακριβώς, μάλλον είναι όλα αυτά μαζί…

Το Μπουγατσατζίδικο του  Φίλιππου Μπαντή το επισκέπτονται foodies από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν  το παραδοσιακό αυτό έδεσμα και πριν φύγουν δεν παραλείπουν να γράψουν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο των επισκεπτών.







Η μπουγάτσα είναι εδώ και δεκαετίες πλέον το αγαπημένο πρωϊνό των Θεσσαλονικέων και αποτελεί αιώνιο θέμα καζούρας με τους Αθηναίους, οι οποίοι  αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως λέγοντας μπουγάτσα εννοούμε το φύλλο και όχι απλά την πίτα με κρέμα. Για αυτό και η μπουγάτσα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά για τη γέμιση.
Στο εργαστήριο του Φίλιππου Μπαντή, κάθε μέρα απολαμβάνουμε φρεσκοφουρνισμένες τις μπουγάτσες και όλες τις πίτες ενώ τις Κυριακές βρίσκουμε  και special συνδυασμούς  μπουγάτσας με γραβιέρα, κρασί και σύκο, μήλο και σταφίδα και πολλές ακόμα παραλλαγές που είναι πεντανόστιμες πραγματικά! 
Σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!

Μπουγάτσα Φίλιππου Μπαντή
Παναγίας Φανερωμένης  33, Καλλιθέα Θεσσαλονίκης

Αν θέλεις να μαθαίνεις τα νέα του Φίλιππου Μπαντή μπορείς να τον ακολουθήσεις  και στα social media του:
https://www.facebook.com/bougatsabantis/
https://www.instagram.com/bougatsa_bantis/



Κείμενο-Φωτογραφία: Ευγενία Ευθυμιάδου/ thess_del_food

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις