Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΟ AFICIONADOS

Κλείνεις τα ματιά σου και ονειρεύεσαι ότι κάθεσαι στη βεράντα ενός σπιτιού, ενός υπέροχου νεοκλασικού  και αφουγκράζεσαι τη  θάλασσα  και τις κραυγές των γλάρων!
Ξαφνικά ένα φτερούγισμα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ανοίγεις τα μάτια σου....Πόσο τυχερός είσαι!
Το όνειρό σου ζωντανεύει και είσαι πράγματι στο μπαλκόνι ενός υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου.
Του Aficionados!
Μα γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα; Και όμως γίνονται!
Kαι άκουσε και το καλύτερο: Λατρεύεις το καλό φαγητό και το κρασί; Στο Aficionados πολύ συχνά πραγματοποιούνται βραδιές Food and Wine Pairing! 
Σε μία τέτοια βραδιά ζήσαμε και εμείς ένα όνειρο παρόμοιο με το δικό σου.

Το δικό μας ξεκίνησε με μία ξενάγηση στο υπέροχο εσωτερικό του σπιτιού. Οι παρακάτω φωτογραφίες μαρτυρούν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα!
Η έπαυλη έχει τρεις ορόφους υπέροχα διακοσμημένους. Τη βραδιά εκείνη παντού υπήρχαν αναμμένα κεριά και μια ρομαντική αίσθηση κατέκλυζε το χώρο. Άλλωστε η βραδιά συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η διάθεση όλων ήταν γιορτινή!
Η βραδιά περιελάμβανε Food and Wine Pairing με τα εξαιρετικά κρασιά από το Οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα!

Το «The Aficionados» είναι δημιούργημα δύο εκπληκτικών ανθρώπων με όραμα και καλαισθησία, της Μαριαλένας Μηλιαρά και του Σπύρου Συμεωνίδη και στεγάζεται στην έπαυλη Αχιλλέα Βαρσαμή, η οποία ανακαινίστηκε και μετατράπηκε κυριολεκτικά σε έναν ονειρεμένο χώρο. Τα έργα τέχνης δεσπόζουν με την έντονη παρουσία τους και κάνουν κάθε γωνιά της έπαυλης ξεχωριστή.

Το προσωπικό αλλά και η ιδιοκτήτρια κ. Μηλιαρά, με την άψογη φιλοξενία τους συνέβαλαν στο γεγονός πως αμέσως αισθανθήκαμε άνετα και έτοιμοι να απολαύσουμε όσα θα επακολουθούσαν! Και με ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα ξεκίνησε το σερβίρισμα. Ο chef στο Αficionados,  Παναγιώτης Δεληθανάσης και ο sous chef  Γιάννης Φυντάνης, άριστοι γνώστες της τέχνης τους, πρωτοτυπούν στην κουζίνα  και δίνουν το στίγμα τους σε κάθε πιάτο που δημιουργούν! Έτσι ακριβώς έκαναν και τη βραδιά εκείνη!
Καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς ο οινοποιός κ. Δημήτρης Σκούρας από το ομώνυμο κτήμα, ήταν παρών και μας ξεναγούσε στον κόσμο των υπέροχων κρασιών του. Μας μετέφερε νοερά στην Πελοπόννησο, περπατήσαμε μαζί του στα αμπέλια, είδαμε τα βαρέλια! Στο Κτήμα Σκούρα https://www.skouras.gr/el/ktima-skoura/oinopoieio/filosofia/ παράγονται κρασιά με έντονα τα χαρακτηριστικά του terroir, που είναι ικανά να χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις με ένταση, δυναμική και πολυπλοκότητα που εκφράζονται όμως με κομψότητα και φινέτσα.

Το πρώτο πιάτο ονομαζόταν Σπανακόπιτα, είχε τριμμένη φέτα και ζελέ άνηθου! Από το πιάτο αυτό έφταναν στους γευστικούς μας κάλυκες, όλα τα αρώματα και οι μνήμες της κλασσικής σπανακόπιτας  αλλά με μία ξεκάθαρα εναλλακτική οπτική. Το πιάτο αυτό συνδυάστηκε με ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο, Κτήμα Σκούρα Portes, αρωματικό στη μύτη, ελαφρύ στο στόμα και με νότες εσπεριδοειδών να μας κατακλύζουν!



Το δεύτερο πιάτο ήταν ψητό χτένι με γκασπάτσιο από φράουλα, ντομάτα και βασιλικό. Το συνδυάσαμε με Κτήμα Σκούρα Peplo Rose. To χτένι μετέφερε θαλασσινή αύρα ενώ η φράουλα και ο βασιλικός έδιναν μία ένταση στο πιάτο. Όσον αφορά το κρασί, το Peplo Rose μας γοήτευσε! Χρώμα κοραλί, λαμπερό και φίνο. Στην μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα αλλά και τόνοι  εσπεριδοειδών καθώς και μια δόση ορυκτότητας. Το στόμα πολυεπίπεδο, δροσερό και λιπαρό, άριστος συνοδοιπόρος για το χτένι!


Το τρίτο πιάτο ήταν μαριναρισμένος σολομός με φύκια nori και σόγια. Ο σολομός με διακριτική ένταση στη γεύση, τυλιγμένος στα φύκια σου έδινε την αίσθηση ενός καλοδουλεμένου πιάτου! Οι διάφορες γευστικές υφές που το συνόδευαν πρόσθεταν ένταση στην ούτως ή άλλως υπέροχη γεύση του!
Το πιάτο αυτό ήρθε συνοδεία ενός αρωματικού  Chardonnay Dum Vinum Sperum από το Κτήμα Σκούρα! Στη μύτη αναδύονται αρώματα ανθέων πορτοκαλιάς και ανανά μαζί με βούτυρο ενώ στο στόμα είναι πλούσιο και πολύπλοκο το κρασί αυτό, με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων! Υπέροχο, φινετσάτο  με πλούσια επίγευση!
Στα οινικά μονοπάτια των κρασιών του Κτήματος Σκούρα μας ξενάγησε άψογα και ο βραβευμένος Sommelie κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσφατα κατέκτησε την τέταρτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων. O κ. Παπαδόπουλος έδινε πληροφορίες για το κάθε  ποτήρι κρασί που σερβιριζόμασταν και εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η εκάστοτε ετικέτα για το συγκεκριμένο πιάτο. Η συμβολή του ξεκάθαρα καθοριστική στη βραδιά!

Το επόμενο πιάτο ήταν Χοιρινά μάγουλα iberico με πουρέ παντζάρι, δαμάσκηνο και μπαχάρι!Το συνδυάσαμε με Κτήμα Σκούρα  Grand Cuvee! Τα μάγουλα, τρυφερά και καλομαγειρεμένα, ταίριαζαν άψογα με τις βελούδινες τανίνες του παλαιωμένου αυτού κρασιού!



Και ήρθε η ώρα για ένα γλυκό τέλος!
Ganache σοκολάτας Valrhona 70%, με φρούτα του δάσους, άνθος αλατιού και πιπέρι σετσουάν! Το συνδυάσαμε με το κρασί Fleva από το Κτήμα Σκούρα! Η γεύση της σοκολάτας δυνατή, πλαισιωμένη όμως αρμονικά με όλα τα υπόλοιπα φρουτώδη, πιπεράτα και πρωτότυπα στοιχεία του πιάτου αποτέλεσαν το ιδανικό κλείσιμο του δείπνου! Η Fleva πικάντικη με ευγενείς, ώριμες τανίνες να συνοδεύονται από πολύπλοκα και έντονα πιπεράτα αρώματα μπαχαρικών, συνετέλεσαν στο να έχουμε στα ποτήρια μας ένα εντυπωσιακό ερυθρό κρασί! Με άλλα λόγια; Χτυπήσαμε...Fleva!
Κατενθουσιασμένοι από τη βραδιά ανανεώσαμε το ραντεβού μας και δώσαμε υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε και πάλι στην ονειρεμένη αυτή έπαυλη!

Επίσης τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να γνωρίστε το Aficionados, μια και συμμετέχει στον θεσμό Ημέρες Μακεδονικής Κουζίνας και πιο συγκεκριμένα της "Αγιορείτικης Κουζίνας" από την οποία είναι εμπνευσμένα τα πιάτα του μενού που επιμελείται ο σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης.

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το The Aficionados δεν έχετε παρά να το επισκεφτείτε!
Δείτε τις σελίδες του για να μπείτε στο κλίμα.

The Aficionados
2310434290
Νικολάου Πλαστήρα 105, Καλαμαριά,
Θεσσαλονίκη

Κείμενο και Φωτογραφίες: Ευγενία Ευθυμιάδου/ thess_del_food

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις